Jag studerar svenska! - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Laura Jong - WaarBenJij.nu Jag studerar svenska! - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Laura Jong - WaarBenJij.nu

Jag studerar svenska!

Door: Laura

Blijf op de hoogte en volg Laura

05 Juli 2009 | Zweden, Stockholm

De eerste week zit er al weer op! Volgens waarbenjij.nu nog 166 dagen in Stockholm, maar ik ben nog niet aan het aftellen, ik heb het uitstekend naar mijn zin!

Een super begin van mijn tijd in Stockholm. Allereerst de talencursus die afgelopen maandag begon. De cursus is 'extra intensiv' ofwel driedubbel tempo en dat benadrukt de lerares graag. Gelukkig is de groep heel gezellig en het is ook leuk dat je snel effect merkt. Boodschappen doen en 'Tunnelbana-kaartjes' kopen in het Zweeds gaat me al redelijk goed af.

Maandag en dinsdag had ik een dubbel programma: direct van de 'Folkuniversitetet' naar het chique Berns Salonger, waar de Fashion Week plaats vond. Nou ja, fashion 'week', in mijn geval meer fashion tweedaagse. Maar het waren twee heerlijke dagen. Ik heb 8 shows bezocht en zo een goede indruk gekregen van de verschillende merken waar Stockholm trots op is. Vooral de Young Fashion Industry Award was heel leuk. Dit is een wedstrijd voor beginnende ontwerpers, dus deze ontwerpen waren vaak veel experimenteler dan die van de gevestigde ontwerpers.

De rest van de week heb ik 's middags vooral veel gestudeerd om het moordende tempo van de talencursus bij te houden. Vrijdag was het tijd voor fun in the sun, aangezien we de rest van de week nog niet echt veel hebben meegekregen van het stalende weer. Samen met Marina en Gracen uit mijn klas en Pearl, Gracen's zus, ben ik naar Långholmen geweest. Dit is een van de eilanden in Stockholm, waar je lekker in het gras kunt liggen en zwemmen. We hebben geprobeerd om onze conversaties in het Zweeds te voeren, maar dat bleek toch nog wat te voorbarig, haha.

Dit weekend was het weer helaas wat minder, goed studeerweer zullen we maar zeggen. Gisteravond heb ik samen met Marina heerlijk gegeten bij Gracen en Pearl. Vergeleken met andere steden is Stockholm behoorlijk groen en het appartement van de twee zussen heeft een sfeervolle binnentuin. Lekker buiten zitten met een bordje Thai Curry voor je neus en een glas wijn in je hand....dat klinkt niet slecht en dat was het ook niet!

Vandaag kwam de studiegroep 'Marina, Gracen & Laura' samen in het centrum om onder het genot van een lunch de lessen voor te bereiden. Het begrip 'lunch' in Stockholm heeft een schitterende betekenis. Restaurants bieden dan verschillende gerechten van de kaart aan voor een prijs van ongeveer 75 kronor. (7 euro) Daarbij is een soort buffet inclusief, waar je water, brood, salade en thee of koffie kunt nemen. Veel mensen lunchen op deze manier en eten dan 's avonds thuis gewoon wat brood. Zweden zijn dan ook niet gewend om dagelijks een maaltijd te koken, dat zie je ook terug in het aanbod in de supermarkt. Hoewel ik het zelf koken en 's avonds warm eten wel mis, is deze Zweedse lunch wel een manier om toch iedere dag redelijk gezond warm te eten!

Tot zover mijn belevenissen van deze week!
Ik ga nog even hard studeren, zodat ik jullie volgende week kan verbazen met een schitterend Zweeds verhaal :P

Liefs Laura

ps Als jullie het leuk vinden om meer te lezen over de fashion week, er staat al wat online op www.styletoday.nl.

Introductieblog over mij: http://www.styletoday.nl/2009/07/01/nieuwe-styletoday-fashion-blogger-vanuit-zweden

Blog over de fashion week: http://www.styletoday.nl/2009/07/01/modellen-in-het-wild-gespot-stockholm/

• 07 Juli 2009 - 20:28

Mariska :

hoi laura!
    nou, je vermaakt je iig prima! leuk dat je al snel gezellige mensen hebt leren kennen (ook buitenlandse studenten?) veel succes met studeren!
    kus

• 08 Juli 2009 - 09:40

Loes:

Hoi Laura,

Hardstikke goed om te lezen dat je het fijn hebt daar! Das toch altijd ff afwachten he...
    Nou succes met het onder de knie krijgen van de taal en we wachten weer af op een nieuw leuk verhaal van je belevenissen!
    Liefs XXX

• 09 Juli 2009 - 18:48

Ome Ton:

Bedankt voor het kadootje, heel erg leuk. Alleen Erika vondt het jammer dat ze er niet op staat !
    Studeer ze nog en tot een volgend bericht.
    Groetjes van ons allemaal.