Ik ben terug over 27 dagen!
Door: Laura
Blijf op de hoogte en volg Laura
06 December 2009 | Zweden, Stockholm
En daar kijk ik best wel naar uit! Maar voorlopig geniet ik nog van alle dingen die Stockholm te bieden heeft en die ik straks weer moet missen.
Zo volg ik nog steeds de intensieve talencursus, erg leuk! We hebben steeds thema's in de les (dieren, vrije tijd, politiek, etc), dus je leert elkaar best goed kennen. Het is zo fijn en waardevol om steeds nieuwe mensen te leren kennen en te horen over hun cultuur en afkomst.
Het is wel jammer dat ik niet zoveel tijd heb om te studeren: bijna iedereen van de cursus heeft de rest van de dag vrij. Dus naast hun huiswerk hebben zij ook veel tijd om werkwoorden en vocabulaire 'te stampen'. Maar als ik om 7 uur thuis kom en na het koken en eten rond half 9 aan mijn huiswerk begin, ben ik AL blij dat ik dat ik mijn opdrachten afkrijg... Maar ondanks dat kan ik het toch nog redelijk bijhouden in de klas. En ik begrijp het allemaal wel, dus ik kan het als ik weer in Nederland ben allemaal nog eens bestuderen :)
Op het werk is het druk (misschien is dat altijd wel zo binnen een modebedrijf haha). Maar ik heb het nog steeds naar mijn zin. Ik werk nu veel aan de tekeningen voor het salesbook, maar help ook met de voorbereidingen voor de fashion show in januari. En...die vindt plaats in Amsterdam! Een thuiswedstrijd voor mij dus.
En handig dat Simone en ik al eerder de Fashion Week gestalkt hebben en toen zoveel mogelijk shows hebben gezien. Daardoor kan ik nu nog beter helpen met de voorbereidingen en 'insiders'tips geven. (wat klinkt dat interessant he, ahum)
Dus maandag tot en met vrijdag verloopt volgens een vast schema: opstaan (in het donker), naar cursus, werken, naar huis, eten koken, eten, huiswerk maken en dan...sssslapen!
Maar in het weekend heb ik gelukkig ook tijd voor andere dingen. Gisteren was er bijvoorbeeld een kerstmarkt op Konstfack, de bekendste kunstacademie van Zweden. Aanstormend talent verkoopt hier hun werk! Erg leuk, ware het niet dat zo'n schilderij moeilijk in mijn koffer past! Heb het dus maar bij een lichtgewicht lamp gehouden en wat ansichtkaarten.
En 's avonds ben ik gaan eten bij Mohamed, een van mijn cursusgenoten. Hij is dokter (zoals de helft van de cursusgroep) en woont voor 3 jaar in Stockholm samen met zijn vrouw (ook dokter) en kind. Het was een hele gezellige avond, waarop ik voor het eerst in het Zweeds heb voorgelezen aan zijn dochter van drie! En ze begreep het nog ook :)
Dat er zoveel doktoren naar Stockholm komen heeft trouwens twee redenen: ten eerste is er een tekort aan medisch personeel in Zweden. Maar ten tweede bevindt het Karolinska Institutet zich in Stockholm, 1 van Europa's grootste medische instituten. De universiteit die bij Karolinska hoort staat aangeschreven als de beste medische school van Europa en staat wereldwijd op de 8e plek. En tot slot: het committee van wijze mannen en vrouwen dat de Nobelprijs voor de geneeskunde toekent bevindt zich ook in dit instituut. Dus niet gek dat veel medische studenten denken: daar moet ik zijn! :)
Zondag was een luierdag en tijd om een beetje 'vooruit' te werken. Alvast wat blogs schrijven voor Styletoday, huiswerk maken, wassen, opruimen.... Erg spannend dus allemaal!
Ik ben benieuwd hoe de Sinterklaastijd in Nederland was. Het is toch raar dat je er hier helemaal niks van merkt, behalve dat al mijn bezoekers pepernoten voor me meenamen :D
Nog een weekje cursus en twee weekjes werken en dan staat kerst al weer voor de deur. De kersttijd is hier wel heel belangrijk voor veel mensen, de etalages zijn al schitterend versierd en huizen mooi verlicht!
Tot de volgende update! liefs
Tot de volgende update! liefs
06 December 2009 - 22:06
Lucia:
Hallo Laura,
Heb eindelijk weer eens een aantal van je gezellige verhalen gelezen en de mooie foto's bekeken. De foto's van de stad doen me denken aan Oslo en Kopenhagen.
Ja, Sinterklaas heb je gemist, maar daarvoor in de plaats ga je op 13 december vast veel van het feest van de H.Lucia (!!) merken. Misschien lukt het je nog om foto's van dat feest te maken. Ik ben echt benieuwd. Heb nog een moment overwogen om die dag die kant uit te komen, maar je hebt al zoveel bezoek gehad..., tjonge!
Slim van je om van de gelegenheid gebruik te maken om een intensieve cursus Zweeds te volgen.
Ik ben momenteel bezig met Italiaans, maar het valt mij niet mee, terwijl ik toch "in de talen" zit. Het is toch echt waar, dat je gemakkelijker op je veertiende woordjes leert (en onthoudt!) dan op mijn leeftijd!
Groetjes, ook van Henk en we hopen je binnenkort weer eens in het echt te zien!
Lucia -
07 December 2009 - 10:29
Suus:
He zus!!
Dat voorlezen lijkt me wel grappig...je moet toch ook beginnen met lezen van kinderboeken of niet?
en kun je niet vast een mooi woordje voor me doen bij die nobelprijs-lui?? haha
gelukkig nog maar minder dan een maandje en dan zien we je weer?
liefs..
x
11 December 2009 - 11:24
Wies:
Hey Laura,
Nog even en het zit erop,maar er komen wel leuke dagen in het verschiet samen met Jeroen Kerst en Nieuwjaar vieren in Stockholm en dan het weerzien van de familie. Wel leuk dat die show in Amsterdam gehouden wordt, kun jij je collega's Amsterdam laten zien.Een leuke tijd nog en Prettige Kerstdagen en een romantisch begin van 2010.