Wat een fijne week!
Door: Laura
Blijf op de hoogte en volg Laura
13 December 2009 | Zweden, Stockholm
Hoewel ik in juni net te laat was voor het Zweedse 'Midsommar', maak ik alle winterfeesten uitgebreid mee. December is een echte feestmaand hier in Stockholm, wat ook wel fijn is nu het zo donker is!
Het begon donderdag met het Nobelfest. De hele week was het al wat drukker in Stockholm en op donderdag werden dan eindelijk de prijzen uitgereikt in het Konserthuset. Ik heb er niet veel van meegekregen omdat ik aan het werk was, maar het is toch apart dat je die sfeer voelt hangen in de stad. Toen ik om 18 uur naar huis ging, stapten er ook allemaal mensen met mooie lange avondjurken in de metro haha.
Na de prijsuitreiking gaan alle prijswinnaars (behalve de Nobelprijswinnaar voor de Vrede, die zit in Oslo) naar het Nobelbanquet in het stadhuis. Dit alles is live op tv en omdat Marina (mijn huisgenootje) ook naar het Nobelfest mocht, zaten Renée en ik vol spanning te kijken haha. Buiten alle genodigden (koninklijk huis, ambassadeurs en vele andere 'belangrijke' mensen) spelen Zweedse studenten ook een grote rol tijdens het Nobelfest. Als student kun je deelnemen aan een Tombola, waarmee je tickets kunt winnen voor het feest. Marina's vriendje had dus gewonnen, echt heel erg gaaf! Het kost dan nog wel 200 euro per persoon, maar het is een ongelooflijk spektakel. De zaal is onwijs mooi (versierd met 10.0000 bloemen uit Saint Remo), het eten is heel erg lekker en het is natuurlijk een 'once in a lifetime-ervaring'.
Typisch was ook dat de koninklijke familie echt de hele tijd van heel dichtbij werd gefilmd. Terwijl ze binnenkwamen, maar ook hoe ze aten, praatten met de gasten en hoe 'Drottning Sylvia' bijna in slaap viel tijdens een van de speeches... Ik geloof niet dat wij onze koningin zo persoonlijk bestuderen en misschien maar beter ook...toch raar als je tijdens een 5 uur durende ceremonie de hele tijd gefilmd wordt, pff...
Het Nobelgebeuren was dus echt heel erg leuk! De volgende dag was het alweer een feestdag: de laatste dag van mijn talencursus. Nou vond ik dat best jammer, maar de lerares had Glögg (Zweedse Gluhwein) en wij hadden allemaal wat lekkers meegenomen. Typisch Zweeds: om 9 uur al enthousiast een glaasje Glögg naar binnen kiepen... De klas was wat huiverig, maar mijn 61-jarige lerares schonk meteen nog wat in haha. Na deze laatste les zijn we met z'n allen gaan lunchen, ook erg gezellig! Wel heel jammer dat het afgelopen is, het was een hele leuke groep en we hebben veel geleerd samen!
Daarna ging ik maar weer eens aan het werk. Omdat we voor camilla norrback kerstcadeautjes voor onze klanten gingen inpakken, had Camilla bedacht dat dat wel wat 'kerstsfeer' kon gebruiken...ehm juist ja, met Glögg... Ook aten we lekkere Lussekatt (safraanbrood), die officieel bij het Lucia-feest horen. Een erg knusse, gezellige dag, waarbij ik ook naar de drukker ben geweest om onze nieuwe 'camilla norrback kaarten' op te halen. Omdat we voor verschillende dingen al 'iets representatiefs' moeten hebben voor de nieuwe (Autumn-Winter 2010) collectie, maar de photoshoot nog niet geweest is, mocht ik een illustratie maken. Omdat dat, volgens mij, niet echt mijn sterkste kant is, vond ik dat wel een beetje spannend. Maar Camilla en de rest waren echt heel enthousiast over het resultaat, dus nu komt mijn illustratie in de Fashion Week krant, op de Fashion Week uitnodigingen, op de kerstkaart, op de voorkant van het salesbook...ehm IEKS, overal dus haha.
's Avonds was het alweer feest, we gingen met het personeel naar een Julbord. Julbord is officieel een 9-gangen buffet met traditionele gerechten die je met kerst eet. De gangen die wij hebben gevolgd: sill (haring), lax (zalm), koud vlees, lutfisk (rare Zweedse vis, smaakt naar niks), warm vlees, toetje. Maar eigenlijk gaat het die Zweden natuurlijk niet om het eten, het gaat om de ALCOHOL! Dus apperatief: Glögg (zucht), bij de maaltijd julöl (kerstbier) of kerstwijn EN bij iedere gang een glaasje snapps. En maar drankliedjes zingen haha, maffe Zweden. Maar ik heb het overleeft, het was erg gezellig! (ik vond het de volgende morgen ook prima te doen, ben benieuwd hoe de rest van het personeel de zaterdagmorgen ervaren heeft haha)
Zaterdag was het rustig, beetje aan mijn stageverslag gewerkt en lekker (Zweedse) tv gekeken. En....voor het eerst echte sneeuw, die een paar uur bleef liggen! Sprookjesachtig mooi.
Vandaag, 13 december, was het tijd voor Lucia. Het hele verhaal is een beetje verwarrend en volgens de overlevering heeft het Lucia-feest verschillende afkomsten. Volgens de oude Gregoriaanse kalender was 13 december de korste dag van het jaar, dus dat verklaart waarom er zoveel kaarsjes gebruikt worden tijdens de Lucia-viering: feest van licht. Lucia was een heilige uit Italie, geboren op Sicilie. Vandaag de dag is het een mooi Zweeds meisje (verkozen door een soort miss-verkiezing), met een krans met kaarsen op haar hoofd. Zij gaat voorop in de optocht. Ze wordt begeleidt door andere meisjes (die houden een kaars in hun hand), stjärngossar (sterrenjongens)en tomtenissar (soort kabouters, de oorspronkelijke Zweedse kerstman). Overal in Zweden vinden concerten plaats, ik ging naar het openlucht museum Skansen. Ik hoopte dat ik meer concerten kon bezoeken, o.a. een over hoe Lucia in 1920 werd gevierd, maar deze zaten een uur voor aanvangst al vol. Uiteindelijk heb ik alleen het 'hoofdconcert' gezien, wat ook heel mooi was. Na het concert ging Lucia met haar 'engelen' in een koets op processie door de stad, langs bejaarden- en ziekenhuizen.
Een andere uitleg bij het feest is trouwens dat Lucia afkomstig is van Lucifer. Heidenen geloofden (dubieuze woordkeus haha) dat 13 december het feest van de duivel of 'meester van de nacht' was, omdat het zo lang donker was. In deze nacht konden dieren praten en gebeurden er nog veel meer dubieuze dingen. Hiervan komt de 'Lussevake': de hele nacht wakker blijven, want pas als het de volgende morgen weer licht wordt ben je veilig!
Heel leuk dus, omdat van dit (voor de Zweden een van de belangrijkste) feest wat mee te krijgen. Toen ik weer 'thuis' kwam, zaten Renee en Anders nog een Lucia concert op tv te kijken, dus dat heb ik ook nog even meegepikt!
Tja...en morgen begint mijn laatste werkweek bij Camilla Norrback! Ongelooflijk, de tijd is echt zo snel gegaan. Naast dat dit een speciale laatste week zal worden, doet de winter ook eindelijk echt zijn intrede. Eerst waren de voorspellingen -15 (overdag!) voor donderdag, maar dat is inmiddels afgezwakt tot -10. En sneeuw is inclusief! Ik ben benieuwd...
Tot snel, als ik niet bevries ;)
Tot snel, als ik niet bevries ;)
15 December 2009 - 08:24
Erika:
Hoi Laura,
wat een week zeg ! Je moet vast afkicken hier in nederland. Ha,ha. Hier wordt het ook al een beetje winter, vanmorgen -5. Geniet van je laatste weken in Zweden en tot gauw.
Groetjes van ome ton, erika en de kids. -
16 December 2009 - 22:06
Lucia:
Hallo Laura,
Bedankt voor je uitgebreide verslag over het feest van mijn patroonheilige. Lijkt me heel leuk allemaal.
Ik kan je trouwens verklappen dat de Zweedse ambassade ook van alles organiseert hier in Den Haag. Op zondag en maandag was er een gratis concert. Helaas zag ik dat te laat. Volgeboekt dus. Maar vanavond - je zul het niet geloven - was er in de prachtige Kloosterker aan het Lange Voorhout een echt Zweeds Santa Lucia Concert met een optreden van het beroemde Adolf Fredrik's Girls Choir uit Stockholm, een koor van meisjes in de leeftijd van 14 tot 20 schat ik. Het was prachtig, heel sfeervol en erg professioneel. En de meisjes zagen er ongeveer uit als op jouw foto's. Ze kwamen in een onverlichte kerk op met kaars in de hand en voorop Lucia met een kroon met brandende kaarsen op haar hoofd, helemaal zoals het hoort.
Ben blij dat als Lucia ook eens te hebben meegemaakt en dat zonder dat ik ervoor naar Zweden hoefde. Zeker de helft van de toehoorders was overigens Zweeds, schat ik.
Lucia
16 December 2009 - 22:07
Lucia:
Laura, Ik heb net op je vorige verslag gereageerd, maar wil toch ook nog even zeggen dat de foto's prachtig zijn. Morgen verwachten wij ook een pak sneeuw hier.
Henk en ik wensen je langs deze weg trouwens een gezellig kerstfeest met Jeroen.
Groetjes en tot spoedig ziens!
Lucia