Alweer een maand in Zweden!
Door: Laura
Blijf op de hoogte en volg Laura
26 Juli 2009 | Zweden, Stockholm
Ja, alweer een maand in Zweden en nu is mijn stage dan ook echt begonnen. Afgelopen maandag heb ik eerst nog een etentje gegeven 'bij mij thuis' ter afsluiting van mijn vakantie voor mensen van de taalcursus. Als toetje had ik 'kanelbullar' gemaakt, een traditionele snack naar Zweeds recept. Mijn talencursus heeft dus zin gehad, want de bullar waren om te smullar...
Mijn laatste vrije dagen stonden in het teken van regeldingen: een persoonsnummer en verblijfsvergunning zien te krijgen. Na in totaal 6 uur wachten (!) heb ik alle benodigde stappen ondernomen, over enkele weken liggen de papieren hopelijk in de brievenbus. Wat een geregel en dat zelfs nog binnen de EU. Maar goed, na deze superbezigheden (NOT) had ik helemaal veel zin om met mijn stage te beginnen.
Woensdag was het dan eindelijk zover! Ik had mijn stagebegeleidster Maria (marketing) nog niet eerder ontmoet, maar ze is echt heel erg aardig. Omdat het ook haar eerste dag na de vakantie was, heeft Patric (sales) ons een spoedcursus 'collectie spring/summer 2010' gegeven. Heel erg leuk om te zien en gelukkig zitten er veel kledingstukken bij die me erg aanspreken!
Ik heb het idee dat ik in de eerste dagen al veel heb geleerd. Veel dingen worden op school wel verteld, maar als je ze in het echt meemaakt is het toch heel anders. Zo ben je eigenlijk met drie collecties tegelijk bezig. In de winkel (naast het kantoor) hangt 'spring/summer 2009' in de uitverkoop. Het magazijn staat vol met 'autumn/winter 2009', wat vanaf augustus de winkels in gaat. En dan zijn we als marketingteam bezig met 'spring/summer 2010', welke begin augustus wordt gepresenteerd aan pers en inkopers. Wanneer Camilla terugkomt van vakantie zal ze zelfs al beginnen met het ontwerpen van 'autumn/winter 2010'! Dus wat we nu verkopen ligt anderhalf jaar achter op waar we mee bezig zijn, best raar.
De eerste dagen heb ik veel verschillende klusjes gedaan, waardoor ik het bedrijf en de collecties beter heb leren kennen. Zo hebben we de winkel een kleine make-over gegeven, zodat deze klaar is voor de laatste sale-ronde: 70% korting vanaf maandag. Daarnaast heb ik pakketten gemaakt voor de agenten van Camilla Norrback. Van ieder kledingstuk uit de zomercollectie van 2010 hebben we er 5 (samples) en deze moeten verdeeld worden over de verschillende agenten over de wereld, zodat zij de collecties weer kunnen verkopen aan winkels.
De hele dag lekker bezig dus! In een gezellig team, wat ook erg van theedrinken houdt, dus ik heb het goed getroffen. Zweden houden over het algemeen namelijk enorm van koffie, ze hebben er zelfs een werkwoord voor: fikar. Dus als je afspreekt voor een fika, ga je voor een kopje koffie met een zoete snack (Kanelbullar! Haha).
De week vloog voorbij, maar ik was ook blij met een weekend om bij te komen! Veel van mijn vrije tijd breng ik door met Gracen en Pearl. En dit weekend hadden ze vriendinnen over uit de States, dus tijd voor wat Stockholm Sightseeing! Zaterdag zijn we naar Skansen gegaan. Dit is een soort park vlakbij het centrum van Stockholm, waar ze van alle Zweedse tradities en gebouwen iets bewaren. Een soort openluchtmuseum dus. Heel erg leuk om te zien, vooral omdat ze ook veel Scandinavische dieren hebben. Nu heb ik eindelijk mijn eerste ren (rendieren) en älg (eland) gezien!
Mijn toeristische weekend is zojuist perfect afgesloten met een traditionele Zweedse maaltijd, bereidt door Renée: Köttbullar mit lingonsylt (gehaktballetjes met bessenjam). Net zoals bij Ikea haha, maar dan heel veel lekkerder! Ik heb er in ieder geval van genoten.
En nu is het al weer zondagavond...
Ik ben er klaar voor, een nieuwe week in Zweden!
Hej då : )
En nu is het al weer zondagavond...
Ik ben er klaar voor, een nieuwe week in Zweden!
Hej då : )
26 Juli 2009 - 20:24
Truudje:
haha dat heb je zeker getroffen zeg met al die thee leuten!
koop maar vast een extra koffer want zo te horen ga je die wel nodig hebben met al die kleren!
Echt fijn joh dat het zo goed bevalt en dat je leuke collega's hebt! dan vliegen de maanden voorbij! geniet er nog maar lekker van want voor je het weet ik het voorbij!
Dikke kusss -
28 Juli 2009 - 07:24
Suus:
ziet er gezellig uit!!!
ik kom ook nog eens kanelbullar eten!
kud -
28 Juli 2009 - 20:09
Gijs En Paula:
Hoi Laura, we lezen dat je je eigen goed vermaakt daar in zweden! ;-) Hier op de lijndonk gaat alles z'n gangetje en het is weer nacht vliegen hier van vliegbasis. Egr lastig als je wilt slapen!!!
Gr Gijs en Paula -
29 Juli 2009 - 18:49
Birgit & Fam.!:
Hej då!;) (hopend dat ik het in deze context ook goed gebruik:P)
Ik heb net samen met mn ouders je reisverslag gelezen! We hebben ervan genoten en zijn blij dat je t daar zo naar je zin hebt! Nu al heel wat ervaringen rijker en dat worden er vast nog heel veel meer!
Daarbij ook alvast gefeliciteerd met je vriendje morgen ;)!
Geniet er nog van daar!
Liefs uit Vught!
29 Juli 2009 - 19:50
Simone:
Hey lau,
Hier een berichtje uit Nice! Fijn dat het zo leuk is allemaal! Verleidelijk al die kleding zeg haha. Veel liefs Si -
29 Juli 2009 - 21:29
Christel:
Hoi Laura!! Wat ´n leuke verhalen & foto's! Fijn dat je 't leuk hebt daar! Met Si is ook alles goed, ze zijn lekker door frankrijk aan 't rondtouren! Groetjes Christel -
30 Juli 2009 - 12:49
Nicole:
Hee Laura,
Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt daar!!! De foto's zien er ook echt super mooi uit!! krijg bijna weer heimwee om ook naar het buitenland te gaan!! Hoop dat je een leuke stage gaat hebben en dat je veel kan leren. Misschien hebben we over een aantal jaar wel een brand: Laura de Jong. Dat zou super zijn. Heel veel succes, plezier en mooie momenten daar.
Dikke kus Nicole -
03 Augustus 2009 - 19:18
Lucia:
Hallo Laura,
Aan mijn bericht van net wil ik nog even toevoegen dat ik in gedachten weer helemaal terugben op de boot langs de Noorse kust (precies een jaar geleden). Ook van die mooie plaatjes met die zeer korte nachten met het prachtige licht zon. De Sami met hun rendieren hebben we echt bezocht en we kregen als gasten een paar stukjes gerookt rendiervlees met een sausje van verschillende bessensoorten te proeven (later op de boot ook stukjes gerookte walvis, dat precies zo smaakte als gerookte ham).
In een van de Noorse steden waar we afmeerden, gingen we om middenin de nacht naar een klassiek concert waarbij het de bedoeling was dat de Middernachtzon precies op dat tijdstip door het glas-in-loodraam viel. Helaas was dat niet echt het geval, daarvoor waren we toch een week of 5 te laat, denk ik, maar het licht buiten was erg mooi.
Nu ik je verhalen lees, zou ik zo weer terugwillen naar een Scandinavisch land. In de zomer kan het als het weer meezit geweldig zijn, alleen die muggen!
Lucia