Sightseeing met papa en mama
Door: Laura
Blijf op de hoogte en volg Laura
30 Augustus 2009 | Zweden, Stockholm
Deze week vloog voorbij. Helaas heb ik bij camilla norrback niet zo heel veel nuttige dingen kunnen doen. Maandag heb ik eerst Simone weer naar de bus gebracht. Daarna heb ik de folder voor de mannen en de tassen/schoenencollectie afgemaakt. Dinsdag en woensdag was ik ziek, dus mijn enige volledige werkdag op donderdag vloog voorbij!
En gelukkig maar, want 's avonds kwamen papa en mama aan in Stockholm! Echt heel erg leuk om ze nu eindelijk te kunnen laten zien waar ik woon en werk. Ze hadden er een lange autoreis op zitten door Duitsland, Denemarken en Zuid Zweden en genoten dus met volle teugen van de Noorse zalm en Zweedse aardappelen.
Vrijdag begon ik aan mijn tweede weekend als Stockholm-sightseeing-gids. Eerst zijn we naar het kantoor en de winkel van camilla geweest, waar papa en mama de allereerste schoenencollectie hebben bewonderd. Daarna zijn we naar Skansen geweest, het openlucht museum. Heel leuk om alle oude Zweedse boerderijen te zien. Maar ook de dieren gaven veel sfeer aan het geheel en zelfs de oma van Pippi Langkous was er (volgens papa). Vervolgens hebben we lekker geluncht in de mooie tuin van Rosendal en rondgewandeld in het oude stadscentrum Gamla Stan.
Na deze Zweedse kennismaking hebben we ons opgesplitst. Papa en mama hebben traditioneel Zweeds gegeten in het restaurant Blå Dorren, wat dus gek genoeg geen blauwe deur heeft. En mij stond een andere Zweedse traktatie te wachten, kräftor. Maria, mijn stagebegeleidster, had al het camilla norrback personeel uitgenodigd voor een kräftskiva. Tijdens dit traditionele feest in augustus eet je de eerste kräftor, een soort kleine kreeften, van het seizoen. Officieel draag je hier papieren hoedjes bij en hang je papieren manen op, maar de kreeften gewoon consumeren was zonder al deze accessoires al moeilijk genoeg. ; )
Op zaterdag hebben we met z'n drieen Drottningholm bezocht. Het paleis waar de koning woont, een uurtje varen vanaf het centrum. Het interieur van het paleis was echt prachtig, maar het gerucht gaat dat de koning zijn vleugel heeft ingericht met IKEA... Ook de tuinen zijn ongelooflijk mooi. We werden eveneens aangenaam verrast door het oude theater, het oudste theater wat nog in oorspronkelijke staat functioneert.
Aangestoken door deze culturele prikkel heb ik papa en mama meegenomen naar het parktheater. Het was mijn vijfde voorstelling van deze zomer, maar deze stak er echt met kop en schouders boven uit. Het koninklijk ballet presenteerde vijf succesvolle aktes uit hun repertoire. Een afwisselend programma dus, van hoge kwaliteit. Zo was er een stuk met alleen maar mannelijke dansers (12!) in rok en legging... Wat niet mannelijk klinkt, maar toch zeker superindrukwekkend was. Helaas was het nogal regenachtig deze avond, waardoor ze een akte moesten schrappen en later begonnen. Maar mama en ik hadden wel een goede oplossing tegen de kou... (zie foto haha).
Zondag hebben mama en ik eerst een rondje door de Zweedse supermarkt gemaakt om wat smaakvolle souvenirs te kopen. Mama heeft hier nog mooi geposeerd bij de Belgische aardbeien. Hierna zijn we met de auto vertrokken in zuidelijke richting naar Västervik. Een waterrijk stadje aan de kust. Hier hebben we de tourist uitgehangen, lekker gegeten en pittoreske huisjes gefotografeerd.
Nu zijn we helaas al weer aangekomen aan het einde van ons gezellige weekend. Morgenvroeg vertrek ik met de bus naar Stockholm, papa en mama in tegenovergestelde richting terug naar huis. Ze hebben een mooie route uitgestippeld, door het Zweedse Skåne en Denemarken. Op de terugweg gaan ze nog langs bij de boerderij van Eric van de Velden, vlak bij Hamburg.
Al met al was het een heel gezellig, maar ook leerzaam weekend, zo weet ik nu bijvoorbeeld waarom er een haan op de kerktoren zit...want als het een kip was, vallen de eieren kapot.
Tot slot wil ik iedereen bedanken voor alle leuke en lieve berichtjes en e-mails! Echt fijn om te zien dat iedereen zo meeleeft en zo blijf ik ook op de hoogte van jullie avonturen. Helaas heb ik de afgelopen weken weinig tijd gehad om mailtjes terug te schrijven en ook deze week zal het er niet van komen. Ik ga namelijk vanaf morgenvroeg tot zaterdag met Maria op salestrip door Zuid Zweden. We bezoeken dan winkels die niet bij ons langs kunnen komen om de collectie in te kopen. Een heel leuk programma dus, maar weer behoorlijk intensief!
Tot volgende week en veel succes (en plezier) iedereen met stage, werk en (voor sommige geluksvogels onder ons) met vakantie : )
31 Augustus 2009 - 16:42
Wies Wouters:
Hallo Laura,
Zo te lezen hebben je pap en mam ook een geweldig weekend gehad en fijn dat je ze weer even gezien hebt en dat zal wederzijds zijn.De belevenissen zullen we woensdag wel weer horen,onze kaartavond.
Werk ze en geniet! -
01 September 2009 - 08:26
Snienk:
Volgens mij is het gewoon pippi zelf. Die zal toch ook wel eens oud worden? -
01 September 2009 - 09:18
Jacky:
Hoi Laura
Gids Laura, dat zou je ook altijd nog kunnen doen.
Volgens mij hebben jullie drieën een heel leuk weekend gehad.
En er komen nog meer bezoekers naar jou toe, in je keuken is er plaats genoeg voor.
Het ga je goed, groetjes Jacky. -
01 September 2009 - 14:39
Roos:
Je hebt het maar druk met al dat bezoek. Je hebt in ieder geval al meer van Zweden gezien dan ik.
Je stage klinkt ook erg leuk, neem je wat van die Zweedse mode mee naar Nederland?
=z= -
01 September 2009 - 16:11
Suus:
wist jij wel dat papa en mama kwamen? ik wist niet dat ze hier weg gingen iig!!! hihi...